ODPORNOŚĆ
Popraw swoją odporność.

Jesteś tu: Strona główna » Artykuły » NIETOLERANCJA POKARMOWA

NIETOLERANCJA POKARMOWA


„Opóźniona alergia pokarmowa
jest najczęściej niezdiagnozowaną
przyczyną naszych dolegliwości”.
Dr. Theron Randolph, lata 50. XX w.

 

Nietolerancja pokarmowa to szczególny rodzaj nieprawidłowej reakcji organizmu na pokarm. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wskazują, żenietolerancja pokarmowa może przyczynić się do rozwoju otyłości, wielu chorób autoimmunologicznych oraz chorób nieznanego pochodzenia. Wykluczenie z diety nietolerowanych pokarmów powoduje redukcję wagi, przy tej samej ilości spożywanych kalorii oraz pozytywne zmiany w samopoczuciu. Trzeba jednak wiedzieć jakie produkty (czasem nawet bardzo zdrowe) należy wykluczyć.

W przeciwieństwie do alergii, objawy nietolerancji pokarmowej nie pojawiają się natychmiast po spożyciu pokarmu, ale z opóźnieniem – nawet do kilkudziesięciu godzin po kontakcie z konkretnym składnikiem pożywienia.

 

Oferujemy dwa rodzaje testów wykonywane różnymi technikami i określającymi różną ilość nietolerantów.

TEST NIETOLERANCJI EAV

Proponowany przez nasz gabinet test EAV na nietolerancję pokarmową odbywa się w trakcie godzinnej wizyty. Jest bezbolesny, bezinwazyjny, nie posiada skutków ubocznych, może być stosowany wobec nawet małych dzieci. Mamy możliwość precyzyjnego określenia ponad 200 nietolerowanych substancji. Test obejmuje alergie centralne (białko mleka krowiego, laktoza, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, pszenica, gluten, roztocze kurzu domowego, roztocze kurzu mącznego, candida albicans, metale: nikiel, kobalt), będące u wielu osób katalizatorem ich skłonności do wielu dolegliwości np. atopowe zapalenie skóry, skazę białkową, astmę, trzeci migdał, obrzmiałą na tle alergicznym przegrodę nosową oraz jelito drażliwe. Test obejmuje także nietolerancje na inne produkty spożywcze, spoza alergii centralnych.

Wykonujemy również inny rodzaj testów określających podniesiony poziom przeciwciał IgG dla danego pokarmu:

FOOT DETECTIVE – metoda ta oparta jest na wykryciu przeciwciał IgG dla 46 różnych składników pokarmowych m.in. baranina, brokuł, czarna porzeczka, czosnek, drożdże, gluten, grejpfrut, grzyby, herbata, imbir, jabłko, jajko. Wynik testu dostępny jest po 40 min.

FOOD PRINT – jest to test, który bada antygeny pokarmowe w warunkach laboratoryjnych. Dostępny jest w dwóch rodzajach w zależności od ilości badanych składników pokarmowych:

  • FOOD PRINT 120 – dla 120 składników pokarmowych,
  • FOOD PRINT 200 – dla 200 składników pokarmowych

Próbki wysyłane są do wyznaczonego laboratorium do Wielkiej Brytanii w celu przebadania. Wynik testu dostępny jest po 14 dniach i ma postać raportu zawierającego informację o poziomie przeciwciał IgG dla poszczególnych pokarmów.

Leczenie nietolerancji pokarmowej.

Leczenie nietolerancji pokarmowej polega na stosowaniu diety eliminacyjnej i eliminacyjno-rotacyjnej. Okres odstawienia pokarmów powodujących nietolerancję trwa do 3 do 12 miesięcy. W tym czasie ustępują objawy i późniejsze, sporadyczne spożycie produktów nie powoduje negatywnych konsekwencji.

Wprowadzenie diety jest możliwe po zidentyfikowaniu nietolerowanych pokarmów i powinno być prowadzone pod nadzorem dietetyka, doświadczonego w leczeniu nietolerancji pokarmowej. Wykluczenie, a następnie stopniowe wprowadzanie uczulającego pokarmu pozwala na wytworzenie tolerancji na dany składnik pożywienia i umożliwia włączenie go z powrotem do diety.

W doborze odpowiedniej diety pomoże Państwu nasz dietetyk.

Przykładowe nietoleranty pokarmowe z testu:

  • mleko krowie, (laktoza, kazeina)
  • pszenica,
  • gluten (białko pszenicy i niektórych innych zbóż),
  • jajko kurze,
  • owoce (truskawki),
  • warzywa,
  • przyprawy,
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • mięso,
  • owoce morza,
  • dodatki spożywcze: barwniki, emulgatory, konserwanty

Wziewne między innymi:

  • pleśnie,
  • kurz,
  • roztocza,
  • pierze kacze i gęsie,
  • pyłki roślin,
  • sierść i naskórek zwierząt,
  • jad owadów,

Objawy nietolerancji pokarmowej są nieswoiste i często nie są kojarzone ze spożywanym pokarmem. Tymczasem ukryta, opóźniona reakcja pokarmowa wywołuje przewlekły stan zapalny, odpowiedzialny za objawy takie jak: ból głowy, depresja czy podkrążone oczy.

Główne objawy nietolerancji pokarmowej to:

  • ból brzucha, wzdęcia, nadwaga,
  • problemy skórne, zmarszczki, przedwczesne starzenie się skóry,
  • obrzęk tkanek, skórka pomarańczowa – cellulit.

Opóźniona reakcja pokarmowa może także powodować objawy takie jak:

Głowa

  • Bóle głowy, zawroty głowy, migreny, bóle zatok, zasłabnięcia.

Oczy, uszy, nos i gardło

  • Cienie pod oczami, łzawienie, zaczerwienienie oczu, zaburzenia widzenia, dzwonienie i szum w uszach, zaburzenia słuchu, zapalenie ucha, katar, zatkany nos, powiększenie migdałków, zapalenie gardła, podatność na przeziębienia, przewlekły kaszel, zapalenie zatok.

Serce i płuca

  • uczucie kołatania serca, zwolnienie pulsu, zbyt niskie lub zbyt wysokie ciśnienie, przyspieszenie tętna, ziewanie, chrypka, astma.

Krew

  • leukocytopenia, niedokrwistość, hipoglikemia, hiperglikemia, cholesterolemia, triglicerydemia.

Przewód pokarmowy

  • ból brzucha, niestrawność, zgaga, zaparcia, skurcze, mdłości, wzdęcia, owrzodzenia, biegunka, zaburzenia wchłaniania pokarmu, brzydka woń z ust

Skóra

  • wysypki, rumień, pokrzywka, egzema, łupież, wypadanie włosów, łuszczyca, trądzik, grzybica, świąd skóry, cellulit, nadmierne pocenie się, nadmierne rogowacenie, przebarwienia

Problemy psychiczne

  • lęk, depresja, niepokój, płaczliwość, nadpobudliwość, rozdrażnienie, ADHD, problemy z pamięcią i koncentracją, anoreksja, bulimia

Inne dolegliwości

  • zespół przewlekłego zmęczenia, bezsenność, chrapanie, senność po jedzeniu, nadwaga, niedowaga, bóle stawów, osłabienie, skurcze mięśni, bóle kręgosłupa, reumatyzm, osteoporoza, bolesne miesiączki, stany zapalne pochwy, syndrom przed-menstruacyjny, infekcje, nadmierne pocenie się, zaburzenia potencji, nieprzyjemny zapach potu.

Istnieje wiele chorób, głównie ogólnoustrojowych i przewlekłych, które mogą mieć związek z nietolerancją pokarmową. Należą do nich:

  • choroby nowotworowe,
  • choroby układu krążenia,
  • choroby układu oddechowego,
  • choroby metaboliczne (cukrzyca, nadwaga, otyłość),
  • choroby z autoagresji,
  • choroby zwyrodnieniowe stawów,
  • choroby tarczycy,
  • zaburzenia hormonalne,
  • niepłodność,
  • zaburzenia potencji,
  • choroby alergiczne,
  • choroby skóry,
  • choroby układu nerwowego.

Powyższe choroby często zaczynają rozwijać się już w dzieciństwie. Często “zaleczane” są farmakologicznie, ale tlący się stan zapalny powoli, z każdym rokiem powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych.